Dit zijn de 5 grootste Belgische talenten volgens André Meganck

Het leven staat niet stil, de koers evenmin. Het tijdperk van Johan Museeuw en Peter Van Petegem is al lang vervlogen. Nu komt ook voor Tom Boonen en Philippe Gilbert het einde van een succesvolle wielercarrière in zicht. Op zoek naar hun opvolgers legden we ons oor te luister bij voormalig Sporza-commentator André Meganck. Die gelooft het meest in de volgende vijf rastalenten.

Training Camp of Lotto-Soudal at Benicassim - 11122014Tim Wellens (23) – Lotto Soudal

Meganck: “Tim is nu twee jaar prof en heeft al ettelijke malen zijn grote talent laten zien. Vorig jaar in de Ronde van Lombardije bijvoorbeeld, toen hij na een koers van 250 km in de laatste vijf kilometer nog power genoeg had om een aanval te proberen en uiteindelijk als vierde op een seconde van Daniel Martin strandde. In de Waalse Pijl heeft hij twee weken terug ook een mooie demarrage opgezet in de slotkilometers.  Je moet het maar doen, op die leeftijd en in een peloton doorwinterde profs. Ook zijn aanvalslust bewijst zijn grote talent. In de Ardense klassiekers zullen we de komende jaren zeker iets zien van hem. Wat betreft grote rondes moeten we nog even afwachten, al wordt hij door zijn team straks wel als kopman naar voren geschoven in de Tour de France. Bij Lotto Soudal hebben ze dus vertrouwen in hem.”

Jasper Stuyven (23) – Trek Factory Racing

Meganck: “Jasper reed vorig jaar een heel sterke Vuelta, wat betekent dat rittenwedstrijden hem wel liggen. Maar hij kan meer dan dat. In het voorjaar had hij zich door de blessure van Cancellara moeten kunnen doorzetten. Helaas kwam hij in de Strade Bianchi zwaar ten val. Dat heeft hem nu wat mooie klassiekers gekost, maar hij heeft genoeg intrinsiek talent om het te maken. Maar zolang hij met Cancellara en ook Stijn Devolder in de ploeg zit, moet hij opletten dat hij niet te lang in een knechtenrol wordt geduwd. Hij kan zelf ook koersen winnen, maar dan moet hij wel een vrijgeleide krijgen en moeten z ebij Trek vertrouwen tonen in hem. Misschien kan hij Cancellara wel opvolgen bij Trek. Hij heeft zeker en vast klasse genoeg om zich op te werken.”

Louis Vervaeke (21) – Lotto Soudal

Meganck: “Hij is twee jaar jonger dan Wellens en staat dus nog niet zo ver. Maar Vervaeke koerst nu al heel goed in dienst van de kopmannen. Hij pakte vorig jaar zelf een etappe in de Ronde van de Toekomst en won dit seizoen bij de profs al het sprintklassement in de Ronde van het Baskenland. Dat bewijst dat hij iets in zijn mars heeft. Ik sprak onlangs met Marc Sergeant (Vervaekes ploegleider bij Lotto Soudal, red.) en die zei dat hij hem tijdens zijn eerste jaar heel goed aanpast in de ploeg, zowel qua niveau en intensiteit als mentaal. Hij is bereid om hard te werken. Ik denk dat hij nu al in staat is om zelf als kopman uitgespeeld te worden, maar de concurrentie bij Lotto Soudal is natuurlijk groot en hij is nog maar 21. Vervaeke is veel te goed om alleen maar te knechten. Dat zal de komende jaren wel blijken. Hij is een beetje een allrounder, geen echte sprinter en geen echte klimmer. De kasseikoersen liggen hem het beste, denk ik.”

Tiesj BenootTiesj Benoot (21) – Lotto Soudal

Meganck: “Tiesj Benoot is net als Vervaeke eerstejaarsprof. Hij heeft ons verrast in de Ronde van Vlaanderen, waar hij als helper zelf naar de vijfde plaats fietste. Dat was een sterke performance. Ik denk dat hij nog wat moet aftasten op welk parcours hij het beste tot zijn recht komt. Misschien kan hij wel iets forceren in de kleinere rittenwedstrijden. Maar het is moeilijk om n al te zeggen hoe ver hij kan geraken, wat niet betekent dat ik er niet van overtuigd ben dat hij het absoluut zal maken. Maar ik durf niet zeggen dat hij de nieuwe Tom Boonen of Philippe Gilbert wordt. Je kan verschillende generaties moeilijk vergelijken.”

Edward Theuns (23) – Topsport Vlaanderen-Baloise

Meganck: “Theuns manifesteert zich heel nadrukkelijk dit jaar. Hij gaat vaak mee in de aanval en koerst nu al heel alert. Zo werd hij knap tweede in Dwars door Vlaanderen, terwijl hij koerste voor zijn ploegmaat en winnaar Jelle Wallays. Het is iemand die nog kan wegrijden als hij mee is in een kleine groep. En ook als het tot een spurt komt, kan hij zijn streng trekken. Dat zijn toch belangrijke kwaliteiten. Niet voor niets werd hij door Walter Planckaert uitgespeeld als kopman in de Ronde van Vlaanderen.”

4 gedachtes over “Dit zijn de 5 grootste Belgische talenten volgens André Meganck

  1. Pingback: Talentenspeurder Johan Molly kent de Belgische toppers van de volgende generatie | WielerVerhaal

  2. Pingback: Dit zijn de belangrijkste contractverlengingen in het wielerpeloton | WielerVerhaal

  3. Pingback: Deze 5 Belgische toptalenten zijn klaar voor hun debuut op het hoogste niveau | WielerVerhaal

  4. Pingback: Deze Lotto-tenoren praten over hun tussenseizoen | WielerVerhaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s