Ploegleider Wim Feys beoordeelt 10 grote talenten van het opleidingsteam EFC Etixx

EFC Etixx staat bekend als het voormalige opleidingsteam van het grote Etixx – Quick-Step. De ploeg werkt sinds 2014 onafhankelijk en bracht vorig jaar bijvoorbeeld Aimé De Gendt en Maxime Farazijn voort, twee jonge knapen die dit seizoen hun opwachting maken in het shirt van Topsport Vlaanderen – Baloise. In het verleden zagen we al gasten als Yves Lampaert en Stijn Steels doorgroeien. We laten ploegleider Wim Feys 10  van zijn grootste talenten beoordelen en vragen wat we komend seizoen van hen mogen verwachten.

 

170115/ EFC _ ETIXX 2015 / Piet ALLEGAERTPiet Allegaert – °1995, woont in Moorslede

Wim Feys: “Piet is een echte flandrien, sterk op korte hellingen en ook over de kasseien vliegt hij. Kan absoluut doorgroeien naar de profs. Behoort zeker tot de top in België, maar heeft dit seizoen wel wat pech gekend. Heeft desondanks wel verschillende teammakkers naar de zege geloodst. Zeker een grote verdienste. In Brussel-Opwijk stuwde hij bijvoorbeeld Maxime Farazijn naar winst en ook in de Tour de Moselle, waar Aimé De Gendt de eindwinst pakte, speelde hij een bepalende rol. Zijn rustige persoonlijkheid spreekt in zijn voordeel. Kan zich wegcijferen voor het team, maar in de komende maanden moet hij wel eens aan zichzelf denken en zelf resultaten neerzetten. Dat zal hem komend seizoen wel lukken, denk ik. Hij wordt op zeer korte termijn een van de meest toonaangevende beloften in België en een vaste waarde bij de nationale ploeg.”

MichaelCoolsMichael Cools  – °1994, woont in Sint-Laureins

Wim Feys: “Is nieuw in mijn ploeg, maar ik volg hem al van bij de juniores. Een echte klimmer, Michael, zeer goed in typisch Ardens werk. Vanaf mei komt gewoonlijk zijn beste periode, met mooie prestaties in kleinere rondes. Geregeld kan hij zijn rol spelen op cols en in bergkoersen. Bergop zelfs internationaal een van de beste beloften in het peloton. Is nu vierdejaars en moet bekwaam zijn om in 2017 prof te worden. Hij was dit seizoen al 3e op het Belgisch kampioenschap bij de beloften in Lac de l’Eau d’Heure en kan zeker nog een stapje hoger.”

 

170115/ Ploegvoorstelling EFC Etixx /DECLERCQ Benjamin

Benjamin Declercq  – °1994, woont in Izegem

Wim Feys: “Kan zowel in de Vlaamse koersen als in de Ardense wedstrijden zijn streng trekken. Had afgelopen seizoen af te rekenen met een aantal valpartijen, waardoor hij wel onder de verwachtingen is gebleven. Die pech heeft hem zeker afgeremd in zijn evolutie, maar als hij dit jaar zijn progressie kan doorzetten, acht ik hem in staat om binnen twee jaar prof te worden. Reed dit seizoen het WK en de Ronde van de Toekomst. Zal snel een vaste waarde worden in de nationale ploeg. Ik vermoed dat hij zich de komende maanden zal ontpoppen tot een van de beste Belgische beloften. Als het wat meezit, kan hij de regelmaat in het internationale peloton aan, zeker omdat hij ook vrij goed bergop kan fietsen.”

 

f80c2039b6Lindsay De Vilder  – °1995, woont in Laarne

Wim Feys: “Combineert de piste met de weg. Hij heeft in beide disciplines zeker heel wat kwaliteiten. Lindsay komt uit de Genste regio, heeft genoeg redenen om dat baanwielrennen door te zetten. Reed ook al de Gentse Zesdaagse bij de profs, dus zeker een topper. Door de wereldbekers op de piste te rijden, wordt hij ook wel sterker. Ik wil hem niet verplichten om een keuze te maken, want hij is nog jong en rijdt erg graag op de baan. Maar ik vrees er een beetje voor dat zijn wegseizoen zal lijden onder zijn pistewerk. We zullen zien hoe zijn planning eruit zal zien, maar ik denk dat we ook voldoende rustperiodes moeten voorzien in zijn wegseizoen. Qua renner is hij een type Keisse, een tempobeul. Weinigen weten dat, maar hij kan ook een aardig stukje uit de voeten als het bergop gaat. Dat vind ik knap. Reed vorig seizoen al heel wat ereplaatsen in grote nationale en internationale koersen bijeen, waar ik zeer te spreken over ben. Als derdejaars moet hij af en toe eens naar huis komen met de bloemen. Lukt dat, dan zie ik hem snel doorgroeien naar een profcontract.”

 

170115/ Ploegvoorstelling EFC Etixx / Christophe Noppe

Christophe Noppe  – °1994, woont in Boezinge

Wim Feys: “Afgelopen seizoen begon Christophe heel goed, met een hele reeks ereplaatsen. In de zomer volgde een serieuze dip, het was fysiek even helemaal op bij hem. Ik begrijp dat wel, want hij werkt ook nog 28 uur per week, terwijl de meeste jongeren nog studeren. En bovendien had hij in het voorjaar een tamelijk zwaar programma. Ik ben blij voor hem dat hij in het naseizoen weer zijn oude vorm terugvond. Is iemand met een snelle eindspurt die ook een massasprint kan winnen, maar zijn klemtoon licht wel op de typisch Vlaamse voorjaarskoersen. Komend seizoen verwacht ik van hem dat hij toch iets aanvallender gaat rijden, zoals hij dat begin september in Cherbourg deed. Dat is toch een werkpuntje voor 2016.”

 

170115/ EFC _ ETIXX 2015 / Jordi WARLOP

Jordi Warlop  – °1996, woont in Diksmuide

Wim Feys: “Is bij de nieuwelingen en de juniores altijd een topper geweest. Als junior werd hij zelfs 2e op het Europees kampioenschap. Heeft er pas zijn eerste seizoen bij de beloften opzitten. Ik ben heel tevreden over zijn prestaties in dat eerste jaar. Was uitermate goed in Cherbourg en Lombardije. Kon zijn stempel drukken in enkele grote koersen en kon zelfs enkele keren de finale rijden. Hij moet nu stap voor stap zetten. Het wordt afwachten of hij zijn evolutie kan doorzetten, maar ik verwacht wel dat hij komend seizoen kan bevestigen door grote koersen te winnen. Nog vaker voorin rijden en af en toe de winst pakken, dat worden opdrachten voor straks. Jordi is iemand die het moet hebben van typische afvallingskoersen. Als het heel lastig wordt en iedereen tot het gaatje moet gaan, heeft hij het karakter en het talent om nog een tandje bij te steken. Absolute klasse, deze kerel.”

 

170115/ EFC _ ETIXX 2015 / Jacob RELAES

Jacob Relaes  – °1996, woont in Zwijndrecht

Wim Feys: “De koersen bergop, dat is spek naar de bek van Jacob Relaes. Koersen in de Ardennen zoals Luik-Bastenaken-Luik, dat is zijn ding. Een zeer stille en rustige jongen, maar Jacob weet waar hij mee bezig is. Heeft een goede mentaliteit en is niet bang om te fietsen in dienst van de ploeg. Wordt daarom ook zeer geapprecieerd door zijn ploegmaats. Is zeer gemotiveerd en doet alles voor zijn sport. Voor komend seizoen zullen we zijn programma echt aanpassen aan die klimkoersen. Begint straks aan zijn tweede belofteseizoen en ik ben ervan overtuigd dat er nog veel marge op zit. Zijn ereplaatsen afgelopen seizoen zijn daar in mijn ogen een mooi bewijs van.”

 

170115/ Ploegvoorstelling EFC Etixx / Matthias VANDEWALLE

Matthias Vandewalle  – °1994, woont in Pittem

Wim Feys: “Zijn derde jaar bij de beloften werd niet wat ik ervan verwacht had. Komt deels door pech, want in april was hij als laatste in een waaier op een neutrale motor gereden. Hield daar een ‘lelijke’ handblessure aan over en het heeft lang geduurd alvorens dat volledig hersteld was. Tijdens zijn genezingsproces heeft hij behoorlijk wat antibiotica moeten slikken, wat niet ten goede komt aan de vorm van een renner. Hoe dan ook zal hij de komende maanden toch wel een van de belangrijkste figuren in de ploeg zijn. Is een echte tempobeul en kan een aardig stukje tegen de klok racen. Ik geloof in hem, dat is zeker.”

 

GuillaumeSeyeGuillaume Seye  – °1996, woont in Wachtebeke

Wim Feys: “Zijn eerste seizoen bij ons (samen met Michael Cools is hij nieuw bij EFC Etixx, red). Komt van VL-Technics-Experza-Abutriek. Is een tijdrijder pur sang. Ik ben erg blij om hem te verwelkomen in onze ploeg, want hij kon me afgelopen seizoen meermaals bekoren. Werd als eerstejaars 4e op het Belgisch kampioenschap tijdrijden en 2e op het provinciaal kampioenschap in Oost-Vlaanderen, niet eens zover achter Ruben Pols. Guillaume wordt een absolute topper in het Belgische tijdrijdersgild. Hij kan zeker wedijveren met Nathan Van Hooydonck. En: er zit nog progressie op Guillaume. Hij wordt een grote.”

 

170115/ EFC _ ETIXX 2015 / Dennis DELMOTTE

Dennis Delmotte  – °1996, woont in Werken (Kortemark)

Wim Feys: “Rustige kerel die het allemaal goed bekijkt. Luistert goed en steelt met de ogen. Dennis is een rasspurter, klein van gestalte maar onwaarschijnlijk veel explosiviteit in de benen. Die kwaliteiten moet hij zeker benutten. Heeft ook al bewezen dat hij in een massasprint het laken naar zich toe kan trekken. Won zo een etappe in de Ronde van Oost-Vlaanderen en werd 3e in de laatste rit van de Ronde van Vlaams-Brabant. Als eerstejaars zijn dat mooie statistieken. Het tweede jaar als belofte wordt heel belangrijk, want hij moet zijn evolutie bevestigen. Hij moet alleen nog wat aanvallender leren koersen, en dan zie ik het helemaal goed komen met hem.  Zeker als hij dan kan laten zien dat hij in de finale sprint nog genoeg punch over heeft.”

 

Fotomateriaal: EFC Etixx.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s