Belgische, Zweedse en 7 Nederlandse meiden bezielen continentale DWT

Het vrouwenwielrennen is aan haar opmars bezig en dat merken we ook aan het aantal nieuwe vrouwenploegen. Het Nederlandse Dames Wieler Team is er zo eentje op continentaal niveau. Hoewel het nog even wachten is op de bekendmaking van het materiaal en bijkomende rensters, laten we je alvast kennismaken met deze 9 in de gaten te houden DWT-meisjes.

 

Bryony van VelzenBryony van Velzen (19), komt uit Sittard-Geleen (NL)

Van een hoog niveau in het turnen plotseling omschakelen naar de fiets. Het is iets dat we niet zo vaak tegenkomen. Bryony van Velzen werd door een blessure genoodzaakt het roer om te gooien. Op haar 15e besloot ze om voor de koersfiets te kiezen. Ontpopte zich tot allroundster, maar haar echte specialiteit is tijdrijden. Daar wil ze dan ook nog verder in evolueren. Afgelopen seizoen worstelde Van Velzen met de ziekte van Pfeiffer, een virale infectie door het herpesvirus EBV. Daardoor stond ze lang aan de kant. De schade aan gemiste wedstrijden wil ze komend jaar absoluut rechtzetten.

 

 Celine van HoutumCeline van Houtum (18), komt uit Maaskantje (NL)

Je kan terecht stellen dat Van Houtum met de fiets is opgevoed. Al sinds haar 8e is ze terug te vinden in het peloton. De Nederlandse zal komend seizoen de moeilijke overstap maken naar de elite, een zet die niet iedereen altijd even goed verteert. Maar Celine Van Houtum start vol goede moed. Ze wil de komende jaren vooral veel bijleren. Is niet vies van een beetje wind: waaierkoersen zijn dan ook haar favoriete wedstrijden. Hoe sneller het gaat, hoe liever. Naast het wielrennen volgt ze studies commerciële sporteconomie.

 

 

Femke van KesselFemke van Kessel (26), komt uit Breda (NL)

Opgegroeid in een sportief gezin. Toen ze als triatlete geblesseerd raakte bij het hardlopen, hechtte ze zich aan de fiets. Femke heeft ondertussen een palmares om trots op te zijn, waaronder winst in de ronde van Oud Gastel dit jaar. De Nederlandse bezit al een mooie lading aan ervaring. Die hoopt ze door te kunnen geven aan de jongere meisjes van haar ploeg. Combineert het wielrennen voorts met een job als onderzoekster in gezondsheidsliteratuur.

 

Juul HubertJuul Hubert (19), komt uit Den Haag (NL)

Heeft ondanks haar jonge leeftijd toch al heel wat meegemaakt in het wielrennen. Al sinds haar 7e zit Hubert op een koersfiets. Dankzij die tonnen ervaring is ze heel stuurvaardig geworden. Komt dus het beste tot haar recht in technische koersen, en dat is dan ook niet onopgemerkt gebleven. In haar eerste jaar als elite verraste ze vriend, vijand en zichzelf met een ijzersterk seizoen. Ze hoopt deze lijn te kunnen doortrekken en allround te verbeteren. Studeert bewegingswetenschappen.

 

Lauren ArnoutsLauren Arnouts (21), komt uit Hoogeloon (NL)

Deze Hoogeloonse hoopt komend seizoen haar sterke kanten te verbeteren. Dat zijn dan voornamelijk haar aanvalslust, klimkwaliteiten en haar specialiteit als tijdrijdster. Was afgelopen jaar al goed op weg, maar een val in de Lotto Cycling Cup in Nijlen besliste daar anders over. Die val dwong haar ertoe om ruim een maand van de fiets te blijven en vervolgens een paar maanden te revalideren. Met die pech in het achterhoofd is Arnouts er dan ook op gebrand om in 2016 sterker dan ooit terug te komen.

 

Mieke DocxMieke Docx (19), komt uit Lier (B)

Tot nu toe de enige Belgische van DWT. Ook de Lierse verraste zichzelf afgelopen seizoen in haar eerste jaar als elite. Met haar nog maar 3 jaar ervaring in het peloton wil ze komend seizoen opnieuw veel bijleren. Klimkoersen liggen haar het beste, voor waaierkoersen heeft ze dan weer niet zo’n boontje. Studeert Journalistiek en hoopt zo om het dameswielrennen nog meer op de kaart te kunnen zetten.

 

Minke van DongenMinke van Dongen (32), komt uit Oosterhout (NL)

DWT’s wegkapitein. Ook zij zit al van haar 10 jaar op een koersfiets. Heeft al heel wat wereldbekers, Giro’s, en EK’s achter de rug. Laste rond haar 24e een pauze in. Stopte, trouwde en kreeg 2 kindjes van ondertussen 8 en 4 jaar. Vorig jaar pikte ze de draad weer op. Niet zonder resultaat. Won 6 wedstrijden en pakte alles samen 10 podiumplaatsen. Werkt parttime, wat een strakke planning vraagt. De voldoening die ze er van krijgt, is het meer dan waard, vindt ze.

 

Sara PentonSara Penton (27), komt uit Stockholm (Zwe)

Zit in de nationale selectie van Zweden en mag hoogstwaarschijnlijk mee naar de Olympische Spelen in Rio. Ook de wereldkampioenschappen zijn grote doelen voor haar. Ze kijkt ernaar uit om nog beter te worden en DWT mee te helpen aan overwinningen. Opvallend: Penton koerst pas sinds 2013. Bezit dus nog behoorlijk wat groeipotentieel.

 

Veerle GoossensVeerle Goossens (22), komt uit Bakel (NL)

Laatste aanwinst van DWT. Ook zij heeft ondanks haar jonge leeftijd al veel koerservaring. Kijk maar naar de top 15-klasseringen die ze al heeft kunnen bemachtigen in UCI-wedstrijden. Is een echte teamplayer en heeft een sterke sprint. Die wil ze komend jaar nog verbeteren. Erg ondernemend ingesteld. Zo is ze een eigen cyclocrossploeg begonnen waar kwaliteit en beleving centraal staan. Goossens heeft ook een wielerwebshop: Vcycling, gespecialiseerd in vrouwenstuff.

 

Een bijdrage van Mieke Docx. Fotomateriaal: DWT.

Plaats een reactie