Gouden generatie: worden deze grote wielertalenten de flandriennes van de toekomst?

Voor u opgelijst: 10 dames-nieuwelingen. De kans is groot dat deze namen het vrouwenwielrennen de komende jaren zullen kleuren. Maak kennis met een gouden generatie ‘flandriennes’.

 

LotteRotmanLotte Rotman (Papillon-Rudyco-Janatrans Cycling Team, 16 jaar)

 Zonder enige twijfel: tweedejaars Lotte Rotman is uit fantastisch wielerhout gesneden. In 2015 start en eindigt ze het seizoen met een zege én graait ze tussendoor zo maar even 18 ruikers mee. Daarnaast staat ze 10 keer mee op het podium. Bij de dames-nieuwelingen is zij dé referentie. Rotman is een sterke tijdrijdster, getuige haar Antwerpse tijdrittitel en een bronzen medaille op het BK tijdrijden. Haar sprint is een te duchten wapen. Op het Europees Jeugd Olympisch Festival in Baku raakt ze tijdens een massasprint ingesloten en eindigt ze teleurgesteld 7e. Binnen het kleine Rudyco Cycling Team krijgt ze alle ruimte om te ontbolsteren.

 

Luca De Langhe (Keukens Redant Cycling Team, 15 jaar)

Als eerstejaars kon Luca De Langhe uit Burst (Erpe-Mere) bij de start van het voorbije wielerseizoen al knappe resultaten voorleggen. Bij de aspiranten knalde ze haar concurrentes week na week uit het wiel, met 20 zeges op 23 wedstrijden en een dubbele Belgische titel op de weg en in het tijdrijden op haar conto. In haar eerste jaar bij de nieuwelingen doet De Langhe meer dan enkel volgen. Op 28 wedstrijden valt ze slechts 2 keer uit de top 10. Zeges zijn er in Bambrugge en Zingem. De Langhe voelt zich duidelijk in haar sas wanneer ze aan de boom kan schudden. In 2016 zullen heel wat ogen haar achterwiel angstvallig in de gaten houden.

 

CjhloegoossenaertsChloë Goossenaerts (Forza Fortuna Financial Planning, 16 jaar)

Ook Chloë Goossenaerts uit Gooreind laat zich in 2015 opmerken door haar knappe regelmaat: 18 top 10-noteringen, 2 zeges. Naar eigen zeggen komt ze het best uit de verf op een geaccidenteerd parcours, maar in Tielrode en Kontich zet ze de andere meisjes toch maar mooi een neus in de sprint. Vooral naar het einde van het seizoen toe komt Goossenaerts onder stoom. Benieuwd of ze die lijn ook kan doortrekken bij de dames-junioren. Het Forza Fortuna-team, dat zich volledig toelegt op jonge vrouwelijke wielertalenten, lijkt daarvoor alvast een goede springplank.

 

Chayenne VrankenChayenne Vranken (Kon. Balen B.C. vzw, 16 jaar)

Eén grote uitschieter voor Chayenne Vranken in 2015, wanneer ze Lotte Rotman en Sophie Williams in Ledegem in de sprint klopt. Vranken beschikt over een stel snelle benen, maar mist vaak net dat tikkeltje geluk. In Tielrode en Hulst moet ze nipt de duimen leggen voor respectievelijk Goossenaerts en Rotman. Na een drukke zomer op de weg duikt ze eind september nog even het veld in. In de Soudal-veldrit van Neerpelt weet ze nog net rode lantaarn Pauline Delhaye achter zich te houden.

 

MarjonClausMarjon Claus (Papillon-Rudyco-Janatrans Cycling Team, 16 jaar)

Een complete verrassing, zo noemt ze het zelf. Toch is de zege van Marjon Claus op het BK-parcours van Hooglede-Gits oververdiend. In de laatste hectometers proberen Jinse Peeters en Sarah Michielsen-Stevens zich nog los te rukken uit het peloton, maar in de laatste bocht snelt Claus hen langs de buitenkant voorbij. Een eerdere zege was er al in Boezinge, voor Rotman; in haar tricoloretrui wordt ze in Berlare, dit keer na Rotman, mooi tweede. Na een verdienstelijk seizoen als eerstejaars zet Claus als tweedejaars meteen twee stappen vooruit.

 

Sarah Michielsen-StevensSarah Michielsen-Stevens (Kon. Balen B.C. V.Z.W., 16 jaar)

Sarah Michielsen-Stevens grossiert in ereplaatsen. Bij de 5 eerste namen in wedstrijduitslagen is haar naam in 2015 haast niet weg te branden. Haar eerste zege komt er wel pas in het najaar, wanneer ze na een pittig wedstrijduur Luca De Langhe en Lotte Rotman erop legt in Naast, een deelgemeente van Soignies. De week na het BK prikt ze ook in Herzele. Onder de hoede van veterane Liesbeth De Vocht, haar ploegleidster bij Balen BC, worden nog grootse dingen verwacht van Michielsen-Stevens.

 

Shari BossuytShari Bossuyt (Cycling Team Luc Wallays – Jonge Renners Roeselare, 15 jaar)

Dat de 15-jarige Shari Bossuyt uit Kortrijk een stevig stukje kan hardrijden, bewees ze al meermaals bij de aspiranten. Op het Vlaamse kampioenschap in Arendonk ging ze in 2014 zowel met de weg- als de tijdrittitel aan de haal. Veelvuldig pistewerk legt haar geen windeieren in het werk tegen de klok. Op het Belgisch kampioenschap tijdrijden verbluft ze haar oudere tegenstandsters. De starre blik van Lotte Rotman (3e) en de tranende ogen van Noa Selosse (2e) op het podium staan in schril contrast met de dolle vreugde van kampioene Shari Bossuyt.

 


JinsePeetersJinse Peeters (Kon. Balen B.C. V.Z.W., 16 jaar)

Een zoveelste pupil uit de rangen van Balen BC. Peeters opteert voluit voor de combinatie van weg- en veldrijden. In oktober 2014 schiet ze in Eversel meteen raak, in de eerste veldrit waar ze van start gaat. In 2015 oogst ze vooral lof op de weg. Het nichtje van Yannick, Rob en Wilfried Peeters verzamelt dan ook een handvol mooie ereplaatsen, waaronder een bronzen stek op het Belgisch kampioenschap. Een staaltje van haar explosief vermogen is haar tijdritwinst in de tweedaagse GP Hemico Zottegem-Erwetegem. Ook al bedraagt de afstand slechts 2,5 kilometer, ze klopt er wel juniorentoppers als Fenna Vanhoutte en Lenny Druyts.

 

JaraNoel2Jara Noël (AA-drink/B.R.I.S. Team, 16 jaar)

Starten doet ze half mei in Malderen, en dat doet ze met een zege. Klasbak Jara Noël uit het veldritteam van Geert Wellens droomt in het voorjaar al van winterse modder, maar kan ook op de weg aardig uit de voeten. Na prachtprestaties bij de aspiranten, waar ze op de weg elke mogelijke titel pakte, won ze in 2014 met Hofstade-Zemst, Meulebeke en Vorselaar drie veldritten. 2015 lijkt voorlopig een overgangsjaar, al moet de drukste veldritperiode uiteraard nog komen. Ploegleider Wellens acht een Belgische titel bij de nieuwelingen zeker niet uitgesloten.

 

Glacia Dhont (Isorex Cycling Team, 16 jaar)

Op haar 16e schurkt Glacia Dhont uit Kaprijke heel dicht bij de top van haar categorie aan. In de eerste helft van het seizoen valt ze vaak nét buiten de top 10, maar in de zomerperiode haalt ze in Erpe-Mere die eerste podiumplaats (3e).  Dhont scoorde als eerstejaars in 2014 meteen met een zeer regelmatig seizoen, maar kan in 2015 niet echt van bevestiging spreken. Eén voordeel: met haar talent kan ze bij haar overgang naar de juniores wel op de verrassing spelen.

 

Een bijdrage van Fran Herpelinck. Fotomateriaal: Raymond van Beygaerden, persoonlijk archief rensters.

Plaats een reactie